Advies voor ouders

Lopen is de beste voettraining. Op blote voeten is een goede activiteit, alhoewel het lopen op vuil en erg ongelijk terrein natuurlijk risico’s met zich meebrengt zoals het oplopen van wondjes en verzwikkingen. Kinderen geven niet altijd aan wanneer zij pijn hebben. Vaak geeft een plotseling veranderd looppatroon aan dat uw kind “naar een pijn loopt”. Let dus altijd goed op en neem bij aanhoudende problemen contact op met uw huisarts of podotherapeut. Wanneer kinderen voetpijn aangeven, verzinnen ze dit meestal niet. Neem het serieus en houdt in de gaten wanneer, waar en hoeveel pijn er is. Alleen indien het kind veel valt of klaagt over pijn in de voeten of benen is er reden tot een onderzoek. 
Enkele (groeispurt)afwijkingen verdwijnen spontaan, andere vragen om specifieke hulpmiddelen of behandeling. Aangeboren afwijkingen kunnen, indien tijdig herkend, door behandeling geheel of gedeeltelijk herstellen. Een verkeerde voetstand kan ontstaan als gevolg van standafwijkingen van de knieën en/of heupen. Bij het uitgebreide voetonderzoek zullen ook de knie- en heupstand worden bekeken. 
Hoewel veel voetproblemen ontstaan door blessures, vergroeiingen, ziekte of aangeboren afwijkingen, zal slecht schoeisel de aanwezige pijn en problemen alleen maar verergeren.

 

familie_veld
“Uiteraard is onze praktijk rolstoelvriendelijk.”
A.P.W. Van Dreumel